Trzeba zagnieść 0,5 mąki ,1 jajko, czubata łyżeczka masła i wrzatek ile "zabierze mąka".Ja zagniatam w mikserze i dopiero w końcowej fazie działają rączki. Z rozwałkowanego ciasta wycinam krążki i, kładę farsz i zlepiam. Gotuję w osolonej wodzie 5 minut od wypłynięcia.
Farsze mogą być różne, w tym przypadku 2 kg ugotowanych ziemniaków łączę z 0,5 kg białego półtłustego sera, solę, pieprzę dodaje przesmażoną cebulkę i troszę natki pietruszki.
Pierogi ruskie podaję z przesmażoną na słonince cebulką. SMACZNEGO
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Chusta
Ostatnio wydziergałam sobie taką chustę. Pracowałam nad nią cały miesiąc, po jednym ,dwa , trzy rzędy dziennie, ale było warto. Lubię szydeł...
-
Ostatnio wydziergałam sobie taką chustę. Pracowałam nad nią cały miesiąc, po jednym ,dwa , trzy rzędy dziennie, ale było warto. Lubię szydeł...
-
Danusia z Moje cuda cudeńka ogłosiła że w październiku obowiązuje kolor brązowy. Oczywiście dostosowanym się do tego wymogu i zrobiłam obr...
-
RATUNKU Pogoda okropna, leje, nie ma słońca więc siedzę i wymyślam różne rzeczy. Po pierwsze zrobiłam sobie komplecik deco biżuterii A pon...
Jeśli lubisz pikantno-czosnkowe smaki, to zrób sobie kiedyś do pierogów takie coś : Cebulkę zrumienić na maśle, ściągnąć z ognia i dodać : wyciśnięty 1-2ząbki czsnku, trochę wegety, łyżeczkę maggi, pieprz, dużą szczyptę bazylii, 1 łyżkioleju lub oliwy. Rozmieszać i dać jeszczena moment na ogień, by zabulgotalo(ale chwilkę,żeby czosnek niezrobił się gorzki a jedynie zapachniał)Jeśli ktoś lubi skwarki,to na bazie cebukowo-skwarkowej podane składniki jak najbardziej mogą być. Polać po pierogach, najlepiej jeszcze ze 2-3 łyżki kwaśniej śmietanki na całość.
OdpowiedzUsuń