niedziela, 25 stycznia 2015

Karnawałowe ciacha

Kokosanki siostry Aneli
super łatwe
4 żółtka miksujemy z 25 dag cukru na pułapką masę, dodajemy 40 dag wiórów kokosowych i pianę z 4 białek. Formuję małe stożki
Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni
Pycha
Pączki babci Marysi


10 dag drożdży mieszamy z łyżką cukru i 1/2 szklanki mleka i odstawiamy do wyrośnięcia 
Do 1kg mąki dodajemy  kogel mogel z 5 żółtek, 5 całych jajek i 25 dag cukru,  wyrośnięte droźdze i ok 1, 5 szklanki ciepłego mleka 
Ja mieszam ciasta w robocie ok 30 minut
Potem dodaje kieliszek spirytusu i roztopioną kostkę masła. Miksuję do wchłonięcia masła 
Odstawiam do wyrośnięcia, jeszcze raz króciutko wyrabiam ciasto i znowu czekam na wyrośnięcie ciasta
Stolicę bardzo delikatnie posypuję mąką i zwilżonymi w oleju jadalnym dłońmi formuję nadziane (powikłania śliwkami, różaną konfiturą) kulki.
Kulki smażę na smalcu w temperaturze ok 175 stopni i posypuję cukrem pudrem 
Smacznego



7 komentarzy:

  1. Mmmmmmm wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na kokosanki kradnę przepis ,uwielbiam kokosy .
    Buźka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pączki rzeczywiście były rewelacyjne ( powiem to z wrodzoną skromnością :)))
    Pewnie powtórzę je jeszcze raz w sobotę

    OdpowiedzUsuń
  4. Prawie jak pączusie :-) Kokosanki tez uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Chusta

Ostatnio wydziergałam sobie taką chustę. Pracowałam nad nią cały miesiąc, po jednym ,dwa , trzy rzędy dziennie, ale było warto. Lubię szydeł...