super łatwe
4 żółtka miksujemy z 25 dag cukru na pułapką masę, dodajemy 40 dag wiórów kokosowych i pianę z 4 białek. Formuję małe stożki
Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni
Pycha
Pączki babci Marysi
10 dag drożdży mieszamy z łyżką cukru i 1/2 szklanki mleka i odstawiamy do wyrośnięcia
Do 1kg mąki dodajemy kogel mogel z 5 żółtek, 5 całych jajek i 25 dag cukru, wyrośnięte droźdze i ok 1, 5 szklanki ciepłego mleka
Ja mieszam ciasta w robocie ok 30 minut
Potem dodaje kieliszek spirytusu i roztopioną kostkę masła. Miksuję do wchłonięcia masła
Odstawiam do wyrośnięcia, jeszcze raz króciutko wyrabiam ciasto i znowu czekam na wyrośnięcie ciasta
Stolicę bardzo delikatnie posypuję mąką i zwilżonymi w oleju jadalnym dłońmi formuję nadziane (powikłania śliwkami, różaną konfiturą) kulki.
Kulki smażę na smalcu w temperaturze ok 175 stopni i posypuję cukrem pudrem
Smacznego
Mmmmmmm wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńNa kokosanki kradnę przepis ,uwielbiam kokosy .
OdpowiedzUsuńBuźka :)
bardzo proszę i życzę smacznego
UsuńPączki domowej roboty, pycha :-)
OdpowiedzUsuńPączki rzeczywiście były rewelacyjne ( powiem to z wrodzoną skromnością :)))
OdpowiedzUsuńPewnie powtórzę je jeszcze raz w sobotę
Prawie jak pączusie :-) Kokosanki tez uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńkokos! :-D
OdpowiedzUsuń