niedziela, 13 lutego 2011

keksik inaczej

 Dziś przychodzą goście i postanowiłam upiec keksik.
ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szklanka cukru
zapach cytrynowy (cukier waniliowy)
proszek do pieczenia
1/4 szklanki oleju
bakalie
lukier:
sok z cytryny
cukier puder
masło
4 białka ubijam na sztywną pianę dodaję szklankę cukru i cukier puder lub zapach, dalej ubijając dodaję żółtka.
Zmniejszam prędkość miksera i dodaje obie mąki, proszek do pieczenia, olej.
Bakalie kroję na małe kawałki i wykładam na dno blaszki a następnie zalewam ciastem.
Piekę ok 45 minut w 180 *.
Lukier robię z soku z 1 cytryny, cukru pudru( w zależności od konsystencji lukru)ok 1/2 szklanki, i 1/8 kostki masła. Wszystko miksuję i polewam ciepły  placek po stronie bakalii
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chusta

Ostatnio wydziergałam sobie taką chustę. Pracowałam nad nią cały miesiąc, po jednym ,dwa , trzy rzędy dziennie, ale było warto. Lubię szydeł...